De doelgroep is grotendeels dezelfde voor beide aandoeningen. Wees dus slim en laat het vaccin tegen pneumokokken dit jaar samen met het griepvaccin zetten..  


Wat zijn pneumokokken?

Pneumokokken zijn bacteriën die bij hoesten of niezen van mens op mens worden doorgegeven via uitgeademde druppeltjes. Ze kunnen infecties veroorzaken van de longen (longontsteking of pneumonie) en de hersenvliezen (meningitis). Longontstekingen die door pneumokokken veroorzaakt worden, kunnen vooral bij 65-plussers ernstig verlopen.

Bij een op vier personen kunnen grote aantallen pneumokokken in de bloedbaan terechtkomen. Dan ontstaat een levensgevaarlijke bloedvergiftiging of sepsis. Deze invasieve infecties zijn in vier op tien gevallen dodelijk.

Ook hersenvliesontsteking of meningitis veroorzaakt door pneumokokken verloopt ernstiger bij ouderen. Acht op tien bejaarden die pneumokkenmeningitis krijgt, sterft eraan. Mensen die de ziekte doormaakten, houden er letsels (o.a. doofheid) aan over.


Wie kan pneumonie krijgen?

Iedereen kan een pneumonie krijgen, maar er zijn een aantal factoren die het risico doen toenemen:

In deze gevallen dient een vaccin tegen pneumokokken overwogen te worden. Bespreek een inenting tegen pneumokokken met je huisarts. Bij de beslissing tot vaccinatie zullen de winst, de risico’s en de kosten worden afgewogen.

Pneumokokkenvaccinatie

​Anders dan vorig jaar ligt de klemtoon van de nieuwe campagne niet alleen op griepvaccinatie, maar wordt ook het belang van pneumokokkenvaccinatie benadrukt. De pneumokok is de bacterie die in veel gevallen verantwoordelijk is voor een longontsteking of pneumonie, één van de meest gevreesde complicaties van de griep vanwege zijn hoge mortaliteit …

Actueel advies
Huisapotheek Reisapotheek Griep Pneumovaccin Weerstand Luizen Keelpijn Inhalatietechniek Migraine Zon Hooikoorts Alle topics
Home Diensten Gamma Advies Reservatie Actueel Nuttige info Contact
011/88.11.32 Whatsapp Mail: info@apotheekdelmeire.be?subject=contact