Hoofdluizen zijn niet schadelijk voor de gezondheid, ze geven alleen maar vervelende jeuk. Ze hebben niets te maken met slechte hygiëne! Dagelijks je haar wassen voorkomt niet dat je luizen krijgt.

Een hoofdluis hecht zich vast aan de haren en zuigt een paar keer per dag bloed op uit de hoofdhuid. Het speeksel, wat tijdens dit zuigen vrijkomt, veroorzaakt de jeuk. Vrouwelijke luizen leggen eitjes, neten. Ze plakken vast aan de basis van een hoofdhaar, ongeveer op 3 mm van de hoofdhuid af. Eitjes die zich op een aantal cm van de hoofdhuid af bevinden, zijn dus oud en leeg. Het duurt ongeveer 7 dagen voordat een eitje uitkomt.

Dode neten zijn wit en lijken op hoofdroos. Behandelde neten blijven op het haar kleven. Ze verdwijnen geleidelijk bij het kammen.

Het haar kort knippen heeft geen zin. De luis zal enkel nog dichter bij de hoofdhuid komen. Luizen kunnen niet springen of vliegen, en worden niet overgedragen door huisdieren. Ze verplaatsen zich door te kruipen en kunnen alleen verhuizen door rechtstreeks hoofdcontact.

Overdracht via hoeden, sjaals, stoelen of hoofdkussens is mogelijk, maar komt niet vaak voor. Luizen die de mens verlaten, sterven namelijk binnen de 48 uur door uitdroging. Ze kunnen immers slechts twee dagen zonder bloedmaaltijd. Kijk hieronder naar behandelingen van kledij, hoofdkussen…

Hoe weet je of je kind luizen heeft? Gebruik de nat-kam-test. Als er luizen zijn op school, dan is er maar 1 oplossing: ALLE kinderen controleren. Want alleen als iedereen meedoet, geraak je ervan af

Om luizen uit te roeien, geniet de nat-kam-methode de voorkeur. Geen enkele luis overleeft de behandeling indien je ze correct uitvoert. Bovendien worden kinderen zo vaak met luizen besmet dat ze beter niet elke keer met agressieve, chemische producten behandeld worden.

Volg deze procedure:


Controleer regelmatig via deze natte kam test. Snel opsporen kan je veel ellende besparen!

Controleer elke maand je kinderen en maak er een leuk momentje van. Leg uit dat het elk kind het wel eens krijgt en dat je je er niet voor hoeft te schamen.

Wanneer iemand in het gezin luizen heeft controleer dan iedereen, ook de volwassenen.


Andere behandelingen

1. Kleding/knuffels

Was alle kussenslopen en handdoeken die je kind gebruikt telkens op 60°. Herhaal dat om de drie dagen, gedurende 2 weken.

Luizen sterven als ze meer dan twee dagen niet op een hoofd zitten. Je kan daarom dekbedovertrekken, knuffels, mutsen en sjaals ook 48u apart leggen.

Of steek ze een nacht in de diepvries ! Want ook dat overleven luizen niet. Luizen overleven maximaal 8 uur in de diepvries.


2. Gebruik van dimethicone

De niet-toxische producten van de « nieuwe generatie », zoals dimethicone, hebben een fysiek werkingsmechanisme. De luizen kunnen dus niet resistent worden.

Deze behandeling is niet schadelijk en kan perfect gebruikt worden door baby’s vanaf 6 maand.

Dimethicone legt een verstikkende laag rond de luis. Het product moet op droog haar aangebracht worden en inwerken.


3. Gebruik van Insecticiden

Insecticiden hebben een toxisch effect op het centraal zenuwstelsel van de luizen.Er zijn behandelingen in de vorm van een spray, lotion of shampoo.  Preventief gebruik is af te raden want dit werkt resistentie in de hand. Voor preventie is de natte kammethode eerste keuze! Onderbehandeling is vaak de reden van mislukken van de behandeling. De lotion moet rijkelijk op het droge haar aangebracht worden. Azijn en conditioners verminderen de effectiviteit van een behandeling met permethrines.

Er bestaan producten met verscheidene insecticiden, of soms combinaties van enkele. Vraag in de apotheek voor meer uitleg hierover…

Insecticiden worden niet gebruikt bij kinderen onder de 6 maanden en bij zwangere vrouwen.

Herhaling van de behandeling na 7 dagen is noodzakelijk!!!


Hoe controleer en behandel je kind tegen luizen?

Luizen, een zeer veel voorkomend euvel tijdens de schooltijd van je kind. Maar ook op crèches en bij peuters komen luizen frequenter voor.

Hoofdluizen zijn witachtige insecten van twee tot vier millimeter. Luizen kruipen langzaam rond over de hoofdhuid en de haarwortels. Als je goed kijkt kunt u de luizen vinden. Ze kunnen niet springen…

Natte-kam methode          Behandelingen

Actueel advies
Huisapotheek Reisapotheek Griep Pneumovaccin Weerstand Luizen Keelpijn Inhalatietechniek Migraine Zon Hooikoorts Alle topics
Home Diensten Gamma Advies Reservatie Actueel Nuttige info Contact
011/88.11.32 Whatsapp Mail: info@apotheekdelmeire.be?subject=contact