Verhoog je weerstand in de winter!

Wat is een keelontsteking?

Een keelontsteking (of faryngitis) is een ontsteking van de keel. Een keelontsteking gaat gepaard met keelpijn en vaak zijn de amandelen (tonsillen) daarbij ook ontstoken. Lees hier meer over wat te doen bij een keelontsteking.

Meestal komt keelpijn door een verkoudheidsvirus. Keelpijn door een bacterie komt minder vaak voor.

Je keel is meestal rood bij een ontsteking achter in je keel. Er kunnen dan ook witachtige plekken of dik wit slijm te zien zijn. Daarnaast kun je last hebben van opgezette en gevoelige halsklieren. Bij zuigelingen en peuters kan slecht drinken en eten een aanwijzing zijn dat er keelpijn is.

De wand van de keelholte is bedekt met slijmvlies. Door virussen en bacteriën kan het slijmvlies ontsteken. De kans hierop is groter bij een algemene lage weerstand of wanneer het slijmvlies licht beschadigd is (bijvoorbeeld door roken).

Het lichaam reageert op een infectie door het maken van afweerstoffen, dit gaat gepaard met koorts. De virussen en bacteriën worden naar de lymfklieren vervoerd om daar afgebroken te worden. De lymfklieren zwellen dan. Bij keelinfecties zijn dit vooral de keelamandelen en de klieren in de hals.

Een virale keelontsteking is vervelend maar over het algemeen een onschuldige ziekte die binnen een week vanzelf weer over gaat. Een behandeling is meestal niet nodig.

Een keelontsteking veroorzaakt door een bacterie heeft vaak een heftiger verloop. De pijn is erger en de koorts is hoger.

Ga naar uw huisarts wanneer:


Behandeling

De behandeling kan bestaan uit een antibioticakuur. Antibiotica zijn alleen werkzaam bij een bacteriële oorzaak. Over het algemeen zal (pijn)klachtenvermindering het belangrijkste doel zijn. Bij behoefte aan pijnstilling zal bij voorkeur paracetamol geadviseerd worden. Deze dient op vaste tijden en voldoende hoog gedoseerd ingenomen worden.

Wanneer de arts u een antibioticumkuur voorschrijft, is het belangrijk dat u de kuur afmaakt en niet stopt als de klachten verminderen. Als u te vroeg stopt, kan het gebeuren dat de bacterie niet voldoende is uitgeroeid en dat de klachten weer terugkomen.

U kunt de pijn verzachten door het zuigen op zuigtabletjes.  Zuigtabletten of keelsprays op basis van chlorhexidine kunnen doeltreffend zijn bij bacteriële infecties. Benzalkoniumchloride werkt tevens tegen virale infecties. Er zijn ook producten met lidocaine, die lokaal wat verdovend werken.

In sommige zuigtabletten zitten NSAID's (zoals flurbiprofen).  Dit zijn ontstekingswerende producten die tevens pijnstillend werken. Ze hebben ook wel nevenwerkingen…

Sommige mensen hebben ook baat bij het gorgelen met thee of zout water. Er zijn ook preparaten op basis van tijm in de apotheek. Tijm werkt antiseptisch en verzachtend. Het helpt ook om eventuele slijmen in de keel losser te maken.

Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. Slik de paracetamol op vaste tijden. Heeft u veel pijn, neem dan 3 keer per dag 1 gram.  Als slikken erg pijnlijk is, vraag dan om oplostabletten.

Als paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen. Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ze kunnen ernstige maagklachten geven en de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker voordat u een NSAID gebruikt.


Huisapotheek Reisapotheek Griep Pneumovaccin Weerstand Luizen Keelpijn Inhalatietechniek Migraine Zon Hooikoorts Alle topics
Home Diensten Gamma Advies Reservatie Actueel Nuttige info Contact
011/88.11.32 Whatsapp Mail: info@apotheekdelmeire.be?subject=contact