De huisapotheek

De meeste ongevallen gebeuren nog altijd thuis. Met een huisapotheek verhelp je snel de kleine ongemakken van je gezin.

De huisapotheek is voor elk gezin verschillend en afhankelijk van de gezinssamenstelling en eventuele ziektes van de gezinsleden. Zo zal de apotheek van een gezin met kinderen er anders uitzien dan die van een oudere persoon. Wat zit er doorgaans in de huisapotheek?

Graag deze lijst afdrukken? Klik dan hier.


Geneesmiddelen voor inwendig gebruik :


Geneesmiddelen voor uitwendig gebruik :


Verbanden :


Eventuele  aanvullingen :

Extra tips


De huisapotheek: hoog en droog

Bewaar je huisapotheek op een hoge en droge plek in huis! Op deze manier vermijd je dat je kinderen er eens een kijkje in nemen en medicatie 'proberen'. De locatie van de huisapotheek kan ook een invloed hebben op de inhoud: licht, warmte en vocht bespoedigen het verval van geneesmiddelen. Daarom zijn de badkamer en keuken geen geschikte kamers. Bewaar je huisapotheek liever in een koele, donkere kamer zoals de slaapkamer.


De huisapotheek: wat je zeker NIET mag doen

De huisapotheek omvat de middelen die kunnen helpen om kleine pijntjes en kwaaltjes te verlichten, maar als je klachten hebt die blijven aanhouden, ga dan naar de dokter. Verhoog je eigen dosis niet en neem je medicatie ook niet te lang. Als medicijnen na een bepaalde tijd nog steeds niet werken, dan kan je best eens langsgaan bij de huisarts om zeker te zijn. Verder is het ook belangrijk dat je - zeker bij persoonlijke medicatie - je medicatie niet gaat 'delen' met vrienden of familie. Elk medicijn kan neveneffecten hebben, daarom is het belangrijk van eerst raad te vragen aan je arts of apotheker. Een derde belangrijke zaak die je moet weten over je huisapotheek, is 'de doelgroep' van de medicijnen: geef nooit geneesmiddelen voor volwassenen aan kinderen en geef je kind geen medicijnen die inwerken op de slaap (bv. hoestsiroop, anti-allergische middelen …) zonder een arts te raadplegen.


Enkele interessante tips

De juiste dosering geven van een geneesmiddel is van groot belang, zeker bij kinderen: een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Daarom kan een 'lepelset' de oplossing bieden: een set van 4 lepels van 2,5, 5, 10 en 15ml. Op deze manier geef je altijd de aanbevolen dosis.

Kuis je huisapotheek best tweejaarlijks eens uit en kijk na of er vervallen medicijnen in zitten. De vervaldatum kan je vinden op de doos of op de fles, tube, of blister. Je herkent deze aan 'exp:' + datum. Indien er geneesmiddelen in je huisapotheek vervallen zijn, breng ze dan naar de apotheek.

Het kan nuttig zijn om een lijst met dringende telefoonnummers (antigifcentrum, spoeddienst, brandweer, huisarts, tandarts…) ergens op te hangen in je huis. Op deze manier kan je altijd de gepaste hulpdiensten bellen in geval van hoogdringendheid.

Actueel advies
Huisapotheek Reisapotheek Griep Pneumovaccin Weerstand Luizen Keelpijn Inhalatietechniek Migraine Zon Hooikoorts Alle topics
Home Diensten Gamma Advies Reservatie Actueel Nuttige info Contact
011/88.11.32 Whatsapp Mail: info@apotheekdelmeire.be?subject=contact