Hooikoorts is een allergievorm die veroorzaakt wordt door stuifmeelkorrels of pollen van planten, bomen, grassen of onkruiden. Ook kamerplanten kunnen aan de basis van een pollenallergie liggen. De stuifmeelkorrels die worden afgegeven worden ook wel pollen genoemd. Klachten treden meestal op in de bloeitijd van grassen, planten en bomen. Het seizoen van hooikoorts loopt van ongeveer februari tot oktober. Daarom krijgen mensen met een allergie voor boomstuifmeel al vroeg in het jaar de klachten, terwijl mensen met een allergie voor grasstuifmeel later in het jaar last krijgen. Ook de mensen die last hebben van de kruiden die overlast bezorgen ervaren dit meestal halverwege het jaar.


Symptomen van hooikoorts

Mensen met hooikoorts hebben voornamelijk last van niezen, een verstopte of lopende neus en tranende, jeukende ogen. Ook een droge, kriebelende hoest kan wijzen op allergie. Soms voelen ze zich ook grieperig, of hebben ze slaap- of concentratieproblemen. Andere patiënten vertonen astmasymptomen, zoals benauwdheid of een piepende ademhaling. Mensen met eczeem hebben tijdens het hooikoortsseizoen soms meer last van opstoten. De ernst van uw allergische klachten zal toenemen als er meer pollen in de lucht zijn. De hoeveelheid graspollen is het hoogst op warme dagen met een matige wind, gedurende de bloeiperiode van grassen (het graspollenseizoen).

De symptomen van hooikoorts zijn niet bij iedereen even ernstig. Afhankelijk van het type pollen waarvoor u allergisch bent, situeren de klachten zich tussen februari en augustus. In het slechtste geval hebt u die hele periode last van hooikoorts, maar enkele weken. De klachten die kunnen optreden ten opzichte van groenten en vruchten zijn niet beperkt tot bepaalde seizoenen.


Heb ik hooikoorts?

Naast omschrijving van uw symptomen kan uw huisarts hooikoorts opsporen via een bloedonderzoek of via specialist een reeks huidtests (plakproef en/of priktest).


Behandeling van hooikoorts

Niet medicamenteus.

Hou de berichtgeving over hoeveel en welke pollen in de lucht zitten in de gaten. Je kan deze site raadplegen om een dagelijkse update te krijgen van de aanwezige pollen.

Op zonnige, droge en winderige dagen: blijf binnen en houd ramen en deuren gesloten. Ga niet grasmaaien. Laat desnoods iemand uw gras maaien en onkruid wieden zodat het niet in bloei komt.

Verlucht uw huis ‘s ochtends of na een regenbui. Ja kan ook speciale horren kopen die stuifmeel tegenhouden.

Buitensporten doet u best ’s ochtends. Ga wandelen of sporten als het net heeft geregend. Op het platteland zijn meer pollen dan in de stad. Op het strand is er het minste aantal pollen aanwezig.

Wrijf niet in uw ogen. Contactlenzen maken de zaak vaak slechter. Een (zonne)bril kan beschermend zijn.Neem een douche voordat je naar bed gaat. Je wast dan het pollen uit je haren weg voor het slapen gaan.

Ook kamerplanten en boeketten geven pollen af…

Veel stofzuigen in huis met een stofzuiger die goede filters heeft ook steeds nut! Vele oogklachten ontstaan onrechtstreeks via de neus.

Start tijdig uw medicatie: voor aanvang van het pollenseizoen. Voorkomen is makkelijker dan genezen. Bij hardnekkige last die niet goed reageert op medicatie, raadpleeg opnieuw uw arts. Misschien is een bijkomende behandeling (hyposensibilisatie) mogelijk.


Medicamenteus

Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Bij de meeste patiënten kan een antihistaminicum soelaas bieden. Toediening is mogelijk lokaal, via neusspray of oogdruppels, of onder de vorm van een tablet/siroop. Indien deze behandeling niet voldoende helpt, kan je een neusspray gebruiken met een lage dosis cortisone. Helpt dit nog niet, zal uw huisarts u een orale cortisone-behandeling voorschrijven. Bij gebruik van deze medicatie wordt de werking van histamine geblokkeerd waardoor de klachten afnemen.  

Patiënten met astmasymptomen gebruiken een puffer om opstoten te onderdrukken of - bij chronische last - ontstekingsremmende medicatie in de vorm van een puf of tabletten. Ook voor kinderen is er perfect veilige medicatie beschikbaar.

Bij ernstige klachten moet u de behandeling starten een tweetal weken voor de symptomen gewoonlijk beginnen en pas stoppen als de pollen waarvoor u allergisch bent, niet meer in de lucht aanwezig zijn. Als u zich daar aan houdt, is hooikoorts meestal goed onder controle te houden.

In bijzondere gevallen kan immunotherapie (desensibilisatie) overwogen worden. Door het inzetten van allergie immunotherapie wordt de onderliggende oorzaak van de allergie aangepakt. Doordat er steeds een bepaalde hoeveelheid van de stof waarvoor men allergisch is (allergeen) wordt toegediend, raakt het immuunsysteem gewend aan deze stof. Op den duur zal het immuunsysteem minder of niet meer reageren op het allergeen waarvoor het allergisch is waardoor men ook minder of geen last meer heeft van allergieklachten.Hooikoorts

​Bij hooikoorts reageert het afweersysteem op pollen (stuifmeel) door antistoffen aan te maken. Veel patiënten zijn allergisch voor verschillende pollensoorten. Zowat 20% van de Belgen lijdt aan hooikoorts, waarmee het de meest voorkomende allergie in onze streken is.


Hooikoorts
Huisapotheek Reisapotheek Griep Pneumovaccin Weerstand Luizen Keelpijn Inhalatietechniek Migraine Zon Hooikoorts Alle topics
Home Diensten Gamma Advies Reservatie Actueel Nuttige info Contact
011/88.11.32 Whatsapp Mail: info@apotheekdelmeire.be?subject=contact